Det här blogginlägget kommer bli det första av flera, en uppdatering som kommer göras en gång i månaden. Jag ska förklara varför;

Indra, som varit en tjejjour i många år nu, bestämde sig för att utvidga verksamheten det här året och bli mer inkluderande. Indra ska alltså gå från att vara enbart en tjejjour, till att bli en tjej, queer och transjour.

Vi är mycket glada och peppade över den förändringen och framförallt tror vi den är väldigt viktigt då vi kan finnas där för många fler. Vi har nämligen sett ett stort behov av stöd för unga personer som är queer och trans, och ser det som en självklar del av den feministiska utvecklingen vi vill vara med och skapa.

Den här processen kommer ta lång tid. Förutom att förbereda oss själva, kommer vi behöva förbereda alla som vänder sig till oss. Dom här blogginläggen ska därför vara en slags insyn i vad som händer, det kommer vara uppdateringar vad vi gjort, lite vad vi pratat om och ibland tips på filmer, böcker eller annat som kan vara viktigt och roligt.

Så, vad har hänt sedan beslutet togs?

Indra har sedan årsmötet, haft två stycken träffar där vi har pratat mycket om cis-normer och cis-privilegier, och pratat om vad det är att vara queer och trans, dels utifrån egna erfarenheter i jouren men också via RFSL´s sida www.transformering.se, och den kunskap vi fick då Isander från RFSL föreläste om trans och stödverksamhet på jouren, under två tillfällen 2015.

www.transformering.se är en bra sida av RFSL ungdom, och innehåller bland annat en ordlista, kunskap om transvård och massa annat en kan läsa om. Kolla gärna in!

Efter ett av våra möten såg vi på filmen ”Nånting måste gå sönder” som är baserad på romanen Du är rötterna som sover vid mina fötter av Eli Levéns. Det är en väldigt fin film som skildrar Ellie´s kärleksrelation till Sebastian och hennes kamp om att ses som den hon är, med Saga Becker som huvudperson. Det blev mycket tårar och känslor på jouren den kvällen. Ett filmtips!

Dessutom har vi infört att alltid ha pronomenrunda på jouren, där en får säga vilket pronomen en önskar ha, eller passa om en inte vill dela med sig. Så vad är pronomen?

Pronomen är vad en vill bli kallad förutom sitt namn. Ofta könar människor andra utifrån en föreställning av hur personer med ett visst kön ser ut, och säger därför hon eller han.

Hon och Han är alltså två möjliga pronomen, men det kan också vara Hen eller Den eller något annat en föredrar. Det är viktigt att fråga och inte anta pronomen utifrån ens föreställningar/fördomar om kön, eftersom felköning är något som queers och transpersoner ofta utsätts för.

Vi har även varit på Trans Filmfestival 2016 som gick under en helg i november. Det var tre dagar med olika fokus och vi medverkade på fredagen och lördagen. Under fredagen hade filmerna fokus på sex, relationer och kärlek och under lördagen handlade det om unga transpersoner. Samtliga var kortfilmer, som både var roliga, hemska, sorgliga och svåra att se, framförallt hur mycket hat som många utsätts för.

Vi har också varit och sett Aleksa Lundbergs föreställning ”Flytta på er – Jag ska bli fri”, som beskrivs som ett Ett sceniskt utbrott för transpersoners mänskliga rättigheter”. Vi var 10 personer från jouren som gick dit, och vi blev alla rörda, informerade och uppmärksammade på massa saker som togs upp i föreställningen.

Nu har vi precis satt samman en arbetsgrupp som kommer fortsätta jobba med förändringsarbetet med första mötet i januari, då kommer nästa inlägg också! Om ni har frågor, tankar, idéer eller vad som helst på det här, så kan ni maila till: kontakt@indrajour.se

Ta hand om er över jul och nyår! Vi har chatten öppen som vanligt under jul och nyår om en behöver prata med någon!

//Indra