Både bland feminister och feministhatare snackar alla just nu om Zara Larsson (har du missat, så kan du läsa här) denna talangfulla, råcoola, asmodiga artist som jag för övrigt läst har störst inflytande över unga tjejer idag (fan, ni har öga för förebilder alltså!).

Den här beskrivningen är ur min (privata och feministiska) syn. Ur feministhatares synpunkt är Zara Larsson den talangfulla, råcoola, asmodiga artist som just nu skrämmer skiten ur dem. Varför? Ja, alltså tro mig jag försöker verkligen att förstå varför snubbar håller på att skita ner sig så fort en tjej öppnar käften och inte ber om ursäkt för det.

Här är några ideer om varför vi coola, häftiga, smarta tjejer skrämmer män (jag är inte i närheten så cool som Zara Larsson,men skriver ”vi” eftersom jag är det på mitt sätt):

– Vi är coola, häftiga och smarta, det är läskigt för då kan vi ju åstadkomma vad som helst

– Vi bryr oss inte om vad snubbar som dom tycker om oss, det är läskigt för då kan de inte påverka oss genom att säga ”om du gör såhär eller ser ut såhär så tycker jag inte om dig”. FÖR DET SKITER VI I.

– Killar är vana att få väldigt mycket plats och kan prata på huuuuur länge som helst. Då är det läskigt med tjejer som tar lika mycket plats. För vad blir kvar till dem då? Bara hälften. Och eftersom killar är så vana att få prata på tror många att hela utrymmet tillhör dem. Så de blir de rädda och säger att tjejer som pratar mycket och tar plats hatar killar och borde misshandlas så att de inte vågar ta så mycket plats.

Vissa hävdar att Zara Larsson får ”kritik” för sitt uttalande och inte sitt kön. Okej, så en liten parentes om vad kritik är så kan vi gå vidare sen. När jag gick i skolan och hade skrivit ett arbete eller höll fördrag så skulle alla ge feedback – positiv och negativ kritik. Negativ kritik kunde vara: ”du borde vara tydligare med det här” eller ”du borde ha källa på det där”. Jag kommer inte ihåg en enda som sa ”du borde få 3 kukar i munnen” för att till jag till exempel valt ett tema de inte gillade. Det skulle uppfattas som hotfullt och inte som kritik. För det ÄR nämligen inte kritik. Det är aldrig kritik.

Nu är det så att Zara Larssons uttalanden har tagits ur sitt sammanhang, men jag vet inte om det spelat så stor roll för vad folk säger om henne. Oavsett vad någon sagt så finns det alltid de som tycker att det är idiotiskt. Men det resulterar sällan i tusentals uttalanden om hat och hot om våldtäkt och misshandel. Varför blev det så den här gången? För att nu är det en en ung tjej som gjort ett uttalande som handlar om orättvisor mellan könen. Det tycker kvinnohatare är skitläskigt, så de försöker skrämma henne tillbaka så att hon aldrig ska säga något så läskigt igen.

Ja, det funkar ju inte sådär jättebra. Tjejjouren Indra väljer, som så många andra, att backa Zara Larsson. Såklart!

//Malin