Högstadiet:
”Men asså h*n försöker ju bara få uppmärksamheet *suck*”.
Kommentaren som återkommande uttalades medan gruppen himlade med ögonen gällde hen som på ett eller annat skadade sig själv.
Det var förstås inte bara en. Det var flera stycken som skadade sig själva i min skola. Många.

”Men asså h*n försöker ju bara få uppmärksamheet *suck*”
Den meningen ekar fortfarande i mitt huvud. Som om behovet av uppmärksamhet vore något negativt!? Som om självskadebeteendet vore ett skäl att inte uppmärksamma personen?!
”Om vi inte ger uppmärksamhet så försvinner det nog”
Så minns jag det. Det är min bild och min upplevelse av den kommentaren – att den var negativt laddad.
En fick inte söka uppmärksamhet – nej herre gud! Att en sökte uppmärksamhet var visst som rena rama dödssynden!
Ignorera! Genast!

Jag hade behövt att någon uppmärksammade mig och jag bad till Gud att någon skulle göra det. Men samtidigt som jag desperat längtade efter att någon skulle se mig så ekade tankarna i huvudet:
Dölj, dölj, dölj. Vad du än gör – DÖLJ! Så ingen tror att du söker uppmärksamhet!
Jag hade ju lärt mig – jag hade ju hört – hur de andra såg på folk som sökte uppmärksamhet.
Dödssynd, remember?

Helt ärligt. Självskadande handlar inte om uppmärksamhet, då hade vi varit många som istället hoppade runt, blåmålade i ansiktet och sjöng Gangnam style i korridoren (eller ”vem kan stoppa mig när jag bara rullar fram” som va ny och trendig på min tid). För det är ett sjukt mycket lättare sätt att få uppmärksamhet. Att självskadande inte handlar om uppmärksamhet betyder dock inte att personen inte behöver uppmärksammas!

För, såhär va! Uppmärksamhet är inte dåligt – vi alla behöver den!

Om vi var lite sämre på att himla med ögonen och lite bättre på att uppmärksamma de omkring oss så kanske vi skulle hinna fånga upp dessa personer redan innan det som gör ont inuti övergår i självskadande. Då slipper dessutom alla ”Men asså h*n försöker ju bara få uppmärksamheet *suck*”-människor slita ut stämbanden och få träningsvärk i ögonen av allt himlande.

Vad sägs om det va? Japp, sug på den du!

Over and out / Julia