Jag har suttit vaken och kollat på tv, bland annat tre komediserier. Den ena kassare än den andra. Frasier, Spin city och Alla älskar Raymond. Allihop innehöll olika typer av bögskämt. Först något missförstånd om att Frasier skulle vara homosexuell, och att det aldrig slagit personen som trodde det att han skulle vara hetero! ”hahahahahaha, vilken förolämpning! hahahaha”. I Spin city råkar någon komma ut i radio (hysteriskt pinsamt och tok-roligt), och i Alla älskar Raymond ska Raymonds brorsa Robert göra slut med sin skitsnygga tjej för att han inte är kär i henne och hans mamma frågar försiktigt ”Robert… är du säker på att du inte är homosexuell?” och publiken skrattar hysteriskt igen. För det vet ju alla att om en kille inte är intresserad av en kurvig, jättesnygg tjej så måste han vara homosexuell.

Och vi skulle kunna säga ”jävla USA” med sina fördomar och homofobi, men Sverige är som vanligt lika kassa. Solsidan gjorde samma sak. Och när jag var på stand-up för några veckor sedan lyckades ingen av de så kallade komikerna göra ett framträdande utan att dra rasistiska, sexistiska eller homofobiska skämt. För alla vi som lyssnar och ser på dessa sit-coms antas tillhöra normen, vi antas vara vita och vi antas vara hetero. Och är vi inte det, och tycker vi inte att det är roligt så heter det att vi inte kan bjuda på oss själva och då har vi ingen humor.
Jaså? VI har ingen humor? Det är inte vi som kallar oss komiker eller manusförfattare till komediserier, men totalt saknar fantasin och intelligensen att dra lite smartare skämt än det lätta, uppenbara, det normerande – det som gjorts tusen gånger förr.
/Malin