Vill du vara med i ett feministiskt och antirasistiskt sammanhang?

Jag blev volontär på Indra för lite mer än tre år sedan. Jag hade nyss flyttat till Stockholm och kände inte så många här. Så jag ville träffa likasinnade; andra som har samma värderingar som jag, som tycker det är viktigt att kämpa för ett jämställt samhälle och där jag inte behöver förklara min feminism. Någonstans där mina erfarenheter tas på allvar och där andra har liknande erfarenheter av att växa upp som tjej. Med allt vad det kan innebära.

Att växa upp som tjej är inget dåligt i sig. Tjejer är helt fantastiska och jag har haft äran att fått lära känna och sova skavfötters med några av de bästa. Men de bra erfarenheterna är blandade med mycket oförtjänt skit. Det är lätt att bli lite bitter. När jag tänker på att det kändes som att det viktigaste i skolan inte var att lära mig utan att se bra ut. När jag tänker på hur jag fick frågan om varför jag inte hade push-up, för det skulle vara mycket snyggare. När jag tänker på att jag var 14 när det gick ett rykte om att jag varit med ”alla” när sanningen var att jag hade hånglat med två personer, och att jag inte visste om ryktet eller sanningen var värst. När jag fick samtalet från en kompis som blivit våldtagen och jag inte kunde säga till henne att hon borde anmäla. Jag ville, men jag kunde inte eftersom jag hört att våldtäktsmän typ aldrig fälls. Att fallen knappt utreds.

Även om det fortfarande inte hänt jättemycket på den fronten har jag insett att det finns en massa andra saker tjejer som blivit utsatta kan göra. Att något av det viktigaste är att bli lyssnad på, bli trodd. Och därför finns tjejjouren. Och jag är så jävla stolt och glad att jag får vara med i det här sammanhanget.

På Sollentuna Tjejjour finns några av de finaste, coolaste och varmaste personerna jag träffat sedan jag flyttade hit. Jag har fått lära mig så mycket, både genom utbildning och samtal med andra jourtjejer men framför allt av alla tjejer som hör av sig hit. Jag har förstått hur starka ni -vi – tjejer är, och jag hoppas att jag lyckats visa hur impad jag är av vad ni kan klara av!

Nu ska vi ha en ny grundutbildning för jourtjejer som vill engagera sig. Som vill stötta tjejer, som vill vara med i ett antirasistiskt och feministiskt sammanhang. Är du peppad? Hör av dig så berättar vi mer. Oavsett varför du vill engagera dig, och oavsett om du har erfarenhet av något liknande eller inte så ser vi fram emot att höra från dig.

Kram!

/Malin