Hon tyckte om att vara ute i naturen och familjen hade haft häst. Med sin mamma brukade Beatrice rida, måla och skriva. Hon träffade den jämnåriga killen på en fest första gången. Vid ett gräl i ett skogsparti dödade han henne med sparkar och strypgrepp. Hans förklaring var att hon sagt att hon var gravid och vägrade göra abort. Han fick 3 års sluten ungdomsvård. Hon hette Beatrice och blev 16 år.


  
  
  
  


Idag minns vi alla kvinnor och tjejer som blivit mördade av män i sin familj, killar och män som de varit i nära relation med, varit bekanta med eller som i vissa, ovanliga fall varit totala främlingar för dem. De är män med hög inkomst, med låg inkomst, utlandsfödda och svenskfödda, fullt friska, med psykisk störning, med eller utan missbruksproblem och i alla olika åldrar.

Här är några historier som inte borde få finnas.


Ellinor, 23

Efter att pojkvännen tagit strypgrepp på henne tog relationen slut, men de började träffas igen och hon flyttade in hos honom. Men han var svartsjuk och kontrollerade henne, så hon hade bestämt sig för att göra slut. Han högg ihjäl henne men dömdes till dråp och inte mord.

Dom: 9 års fängelse

Hanna, 22

Hanna hade nyligen flyttat till Arvika för att gå en dramautbildning. Hennes pojkvän hade missbruksproblem. Han hade tagit Hannas bankomatkort och de började gräla om det. Han mördade henne med kniv och en hantel. Grannarna hörde slagen i uppemot 20 minuter.

Dom: 10 års fängelse

 

Vatchareeya, 20

När hon var 11 flyttade hon till sin styvpappa i Boden. Hon började träna karate och arbetade hårt med sina studier för att bli civilingenjör. En dag försvann hon och två veckor senare hittades hennes kroppsdelar runt ett övergivet militärt område. Hennes tidigare pojkvän greps för mordet.

Dom: 14 års fängelse


Nathalie, 16

Hon drömde om att åka till USA efter studenten. Hon hade gjort slut med sin pojkvän den dagen. Han hämtade henne från en fest och de åkte tillsammans därifrån. Han ströp henne och höggs till döds med en kniv. Sedan fick expojkvännen hjälp av en kompis att gräva ner hennes kropp.

Dom: 8 års fängelse


Sandra, 17

Hon hade berättat för flera personer att pojkvännen var våldsam mot henne. En gång ringde hon sin mamma och var rädd. Han hade hindrat henne från att lämna lägenheten. Han sköt henne i pannan på omkring en decimeters håll. Han förnekade mordet och säger att han inte visste att det fanns en kula i vapnet. Hovrätten utesluter inte att hans version är riktig.

Dom: 3 årManidja, 22

Manidja giftes bort under en resa. Hennes make följde med till Sverige där han misshandlade och våldtog henne. Hon var hemma hos en släkting när han trängde sig in i lägenheten och skar halsen av henne. Tingsrätten skriver i domen att motivet var hedersrelaterat. Han misstänkte att hon varit otrogen och ansåg att hon drog skam över familjen. Enligt domen var misstankarna ogrundade. (Varför det var väsentligt förklaras inte).

Dom: Livstids fängelse


Jennifer, 18

Jennifer hade tagit en bronsmedalj vid junior-VM. Hennes tränare var dubbelt så gammal. Att de hade haft en närmare relation var ingenting hon berättade för sin familj. Det tog nästan fyra minuter för honom att strypa Jennifer, enligt rättsläkaren.

Dom: 10 års fängelse


Johanna, 17

Johanna skulle snart fylla 18 och hade planer på att se Lady Gagas konsert. Hon hade ett förhållande med en 37-årig man som lockat med modellkontrakt, och hon hade sagt till honomatt hon inte längre ville ha en relation. Hon skulle hämta några bilder och kontraktet hemma hos honom när han ströp han henne.

Dom: 17 års fängelse


Det här är ett globalt problem som alltid funnits. Men för att det alltid funnits betyder inte att det inte går att förändra. Nästa gång du som granne hör att någon blir misshandlad i 20 minuter, eller när din polare berättar att hennes ex har hotat henne, eller när din bästa vän beter sig kontrollerande och hotfullt mot sin partner – agera! Även om du inte vet hur du ska agera så är det bättre än att inte göra någonting alls. 

Idag tänder vi ett ljus för var och en av de kvinnor som blivit mördade. För att minnas och för att uppmana till förändring. Vi ses på Turebergs Torg.

//Malin

(Källa: aftonbladet)