Nu är en ny säsong av Biggest Loser igång på kanal 7. Jag vet inte hur många av er som känner till eller har sett programmet, men kanske har ni stött på någon av de reklampelare som finns i kollektivtrafiken. Bland annat har den här bilden dykt upp… ;

Några tänker kanske när de ser den, att det är en fin och hoppfull bild som visar en slags önskan om bättre tider. ”Se drömmar förverkligas” står det ju faktiskt.
Jag undrar då, vad vi tjejer får för intryck av sådana här bilder? Vilka drömmar är det som vi bör vilja förverkliga egentligen? Nä, inte är det en dröm om att bli bra på något.

Vilken kropp är det som får befinna sig på stranden i bilden? Ja, det är inte den där tjejen i alla fall! Deltagartjejen från Biggest Loser är nämligen tjock. Därför får hon varken kärlek eller visa upp sig på sin solsemester. Hon kan få sin smala kille och romantiska strand när hon har gått ner i vikt lagom mycket. Med lagomheten kommer kärleken och lyckan på köpet.
Ja, det är de budskap som ständigt förmedlas till oss. Men är det ens möjligt för sådana drömmar att förverkligas? Finns det verkligen personer som kan personifiera reklamens heteronormativa och fullkomliga kroppar?

Samhällsnormen är inte alltid lika extrem som idealen visar, t.ex. Hollywood-idealet är närvarande i media men när det väl gäller vill vi oftast ha/vara en ”lagom-kvinna” eller ”lagom-tjej”. Det finns alltså en för alla välkänd bild av hur en frisk och lycklig kvinna ska se ut och vara, för att inte väcka uppseende eller glömmas bort. Vad händer då med alla andra typer av kvinnokroppar, i vilken berättelse får de ta plats? Var ser vi det homosexuella paret eller de icke-vita kvinnorna i reklamen till exempel?
Biggest Loser-reklamen matar oss, precis som samhället i övrigt gör, med tomma ideal om heteronormativitet och normkroppar. Vad trött en blir på allt sånt här! Tänk om alla kunde ta sig en daglig funderare över vilka kroppar som får göra vad, och VARFÖR. Vilken kropp är den mest lyckade, önskade och åtråvärda?

Vad är era erfareneter och tankar?
Allt gott och bamsekramar till er alla!
/ Therése