Förra året skrev Anna-Karin Grensman om hur du undvikar våldtäkt i sommar – en text som riktade sig till killar för en gångs skull, inte till tjejer. I texten fick killar 8 konkreta tips:

8 tips till dig för att undvika våldtäkt

• Gå inte ut ensam, ha med dig en kompis eller dina föräldrar om du i alla fall måste gå ut. 
• Ring polisens journummer om frestelsen blir för stark och gå gärna med mobilen i handen så att du snabbt kan ringa en vän eller dina föräldrar. 
• Var inte ensam med tjejer och försök låta bli att attackera ensamma tjejer. 
• Tänk på att alla former av ovälkommen beröring, t.ex. stoppa en hand under en kvinnas kjol, är att betrakta som ett övergrepp. Även om det sker i tunnelbanan. 
• Undvik att dricka alkohol och om du ändå gör det, se till att göra det hemma, med personer som kan hindra dig från att våldta. 
• Gå inte in i en relation med en tjej förrän du är helt säker på att du inte kommer att våldta henne. 
• Sök hjälp om du märker att du har svårt att låta bli att våldta eller har lätt att gå över gränsen. 
• Undvik miljöer där kvinnor vistas och du riskerar att våldta dem så som restauranger och klubbar, tvättstugor och vindar, parker och skogspartier. Undvik också centrum och hemmamiljöer. 

(http://hgrensman.blogspot.se/2012/06/sa-undviker-du-valdtakt-i-sommar.html)

Tycker ni att dessa tips känns knäppa? Definitiv inte knäppare än att lägga ansvaret på den som utsätts! För hur ska tjejer kunna undvika våldtäkt? Egentligen? Det är ju förövarna (varav 98% är killar) som måste sluta våldta! Att uppmana tjejer att sluta bli våldtagna leder ju ingenstans, det är som att säga till kioskägare att sluta ha varor för då finns det folk som tror att de får snatta. Men ändå så kan vi varje sommar läsa om hur bara vi tar sällskap av någon, ta en annan väg eller ha våra nycklar beredda som något slags vapen, så minskar vi risken. Och alla våldtäkter som sker hemma, på festen, i skolan, eller kanske av den person som en av säkerhetsskäl tagit sällskap med, hur skyddar vi oss från dem? Det går inte, och vi tjejer ska inte behöva anpassa oss för att slippa riskera att människor ska ha sex med oss mot vår vilja. Vi ska få bli fulla, somna i en soffa, ha vilka kläder vi vill, hångla med 20 olika killar på 20 minuter utan att det betyder att det är fritt fram! Att jag ens känner att jag behöver skriva det här är ju helt sjukt!

För ett år sedan anordnade Indra tjejjour tillsammans med Stockholms tjejjour och System3 en aktion där vi stod på Södermalmstorg i Stockholm för att uppmärksamma folk på den här frågan. Aktionen hette ”Var är våldtäktsförövarna?”, eftersom vi tyckte att det bara pratades om tjejerna som blir utsatta och inte om de som utsätter. Vi tyckte att det var dags att prata om förövarna!

Sedan dess har det kommit en massa kampanjer: ”Vägra vara rädd”, ”Våga anmäl” med flera. Men för att våga anmäla en våldtäkt krävs att fler som faktiskt blir anmälda också fälls! Så lägg inte det ansvaret på den som utsatts att ta det vidare om det inte finns en garanti för att brottet kommer att utredas ordentligt! Det är där vi måste börja!

Det är fortfarande få som anmäler den här typen av brott, och därför vill nu Crossing Boarders och Femtastic uppmärksamma detta genom kampanjen ”Fatta” och ikväll är det releasefest på Färfabriken. Kampanjen uppmanar till förebyggande arbete och en lagstiftning som garanterar frihet från sexuellt våld.
Killar är inte födda till okontrollerbara djur som inte kan behärska sig, så hur har samhället fått så många av oss att tro att en kort kjol på något sätt kan vara orsak till våldtäkt? Att killar reagerar på hud som en haj gör på blod?

Samhället har skapat våldtäktsförövarna, nu är det dags att göra om och göra rätt! Jag blir glad av vi är flera som driver sådana här kampanjer. Vi skriver debattartiklar, gör låtar, videos, skriker oss hesa på gator och torg – allt för att försöka påverka media, makthavare och lagstiftare att lägga fokus där det hör hemma; nämligen på förövarna! För poängen med de här kampanjerna är att sätta press på de som faktiskt har makten att skapa förändring.

Så allvarligt talat, politiker, media och rättsväsendet, det är dags att ta tag i det här NU! Hur många fler kampanjer ska behövas för att ni ska FATTA!?

//Malin