Vad handlar samtycke om? Jo, att två eller flera personer vill samma sak. Sker inte samtycke, alltså att bara en person vill en sak, då är det inte okej att tvinga den andra till att göra det som den vill. Enkelt.

Ja, fast många verkar tycka att det här är väldigt komplicerade grejer. När det handlar om sex så får folk verkligen för sig att vuxna män eller tonårskillar inte har förmågan att avgöra om hans partner vill eller inte. Och vad gör han då, jo han kör på ändå. Alltså han menade ju inte att våldta någon, och hon skrek ju nej, men alltså det har många andra kvinnor gjort tidigare och då har han lärt sig att det är en del av sexet. Eller jo hon knep ihop benen men vi (ett gäng killar som försökte trycka in en glasflaska i henne) trodde bara att hon var blyg.

Ja det låter ju helt löjligt sjukt, men tydligen sitter domaren och nämndemännen där och nickar och tänker ”ja, men det där låter ju faktiskt vettigt. Kör på med din våldtäkts-hobby du, eller vi menar DOMINANTSEXET, blink, blink!”.

När vi på Indra är ute i högstadieskolor brukar vi köra en övning där de ska komma på så många sätt de bara kan att visa att man inte vill, utan att säga ordet ”nej”. De är väldigt kreativa vill jag lova. Till exempel har jag lärt mig att jag kan säga säga ”jag måste bajsa”, ta bort handen under tröjan, föreslå att göra något annat, dra sig undan etcetera. Efter alla förslag brukar jag fråga om någon i klassen tycker att det känns otydligt på något sätt att den här personen inte är med på att ha sex. INGEN tycker det. Och då behövs inte ens ordet nej.

Ni förstår, det är inte så jäkla komplicerat. Det är inte svårt att läsa av signaler. De flesta i högstadiet har inte haft sex, men de tycker jag är dum i huvet när jag frågar om det här känns otydligt, för det är så sjukt uppenbart tydligt!

Men som det ser ut nu kan våldtäktsmän frias även när man konstaterat att det handlar om att han tvingat tjejen till sex, så länge han inte hade uppsåt. Så ja, fram med samtyckeslagen. Det är dags att ställa krav på att verkligen försäkra sig om att det finns samtycke, för tydligen skiter många män fullständigt i det. De som inte vill våldta använder sig ju redan av principen att vara säker på att den andra vill.

Kolla in SKR:s förbundssekreterare Olga Persson i Gomorron Sverige när hon berättar varför vi ska samlas i Kungsträdgården (som nu ändrats till Medborgarplatsen) på lördag. Hon debatterar mot försvarsadvokat Björn Sedin som inte tycker att vi kan kompromissa med principen att fria före fälla. Jag säger att vi inte kan kompromissa med principen att utan samtycke är det våldtäkt.

Vi ses på Medis!

//Malin