Jag tror att ungefär hela svenska folket har sett denna hysteriskt bra och roliga video av Bianca och Tiffany Kronlöf, men om inte så lägger jag in den!

Det här med att bli trakasserad i kollektivtrafiken eller när man är ensam ute över huvud taget är inget främmande för de flesta tjejer jag känner. Och inte för mig heller – jag har otaliga berättelser om hur män har satt sig brevid mig, tagit på mig, kallat mig otrevliga saker och så vidare.

Det kan vara sånt som att säga att jag ”inte skulle klä mig så om det inte var för uppmärksamhet”, att tafsa, att följa efter mig till min station (där jag sprang fort som fan) och att vägra lämna mig ifred när jag säger ifrån. En gång försökte en man lugna mig (efter att jag ilsket bett honom lämna mig ifred upprepade gånger) genom att stryka mig på armen och försäkra mig om att han ”var en bra kille, ingen våldtäktsman”(!?!?!)

Det absolut värsta med de här situationerna är att man ofta inte riktigt finner sig och kommer på vad man ska tänka eller göra förrens det är för sent. Och oron är påtaglig – hur reagerar han om jag blir arg eller säger ifrån? Blir han våldsam eller hotfull? Det kan man ju inte veta. Så fort man säger ifrån, speciellt som kvinna, så straffas man för det – som exempel berättade Hanna Fridén på twitter om att hon blev upptryckt mot en vägg av en man som även tog strypgrepp på henne. Tuff som hon är brottade hon ner honom och då kommer väktare till HANS försvar… som att hans beteende var helt acceptabelt, men inte hennes.

Om man har lite backup är det inte svårt alls – är en kompis med en så känner man sig inte lika utelämnad. Nån tänker på en, har koll på en, kan ge stöd om något går snett. Och jag tycker själv att det är lättare att försvara någon annan än det är att försvara sig själv – man hamnar själv inte i den här stumma/förvånade/obehagliga situationen. Ensam är man otroligt sårbar – och även om tunnelbanevagnen är full med folk reagerar ingen. Civilkurage-nivån på svenska folket är farligt låg, och det gör mig så otroligt arg. Det är verkligen bara fegt och osolidariskt att skita i folk som behandlas illa rakt framför ögonen på en! Det är väl ändå dags att folk tar sig i kragen och ger backup!