TW: om våldtäkt, sexism, rasism, homofobi (sånt som Emmaboda-arrangörerna kallar humor)

Att åka på festival har i många år varit ett stort sommarnöje för mig. Musiken och människorna är det som styrt vilka festivaler jag valt och jag har sådana härliga, roliga minnen från olika festivaler. 

Jag och en kompis brukade förut gå på bandjakt. Vi läste om banden innan och försökte gå och se så många som möjligt för att upptäcka nya, bra band. Det var så vi upptäckte bland annat Rockbandet McQueen. Vi blev lite förvånade när vi kom till spelningen för ingenstans i festivalhäftet stod det att det bara var tjejer i bandet, och är det nåt vi vet så är det ju att kvinnliga artister är något ytterst sällsynt på svenska festivaler. Och när de finns så beskrivs de inte som rockband, punkband, popband – utan TJEJband (som om det skulle vara en musikstil).

En av de sämsta festivalerna på att boka kvinnliga artister är Emmabodafestivalen, där bara 6 procent av artisterna i år kommer att vara tjejer. Men inte nog med det så bokade de också Mr Cool till festivalen. En snubbe som kallar det för humor att sjunga om att våldta och mörda tjejer och barn. Som tur är var det många som reagerade och därför blir det nu ingen Mr Cool-spelning på Emmaboda. Även om en av arrangörerna verkligen stred för det och inte kunde fatta att folk var upprörda över att de hade bokat en rasistisk, sexistisk homofob. 

Vet ni vad? Man kan inte bara kalla sånt för humor och tro att det då är lugnt. Man kan inte säga att ”vi bokar vad folk vill se och där tar vårt ansvar slut”. För som arrangör så ansvarar man för att folk ska känna sig trygga och säkra och välkomna på tillställningen, och då bokar man inte någon som sjunger att bögar är äckliga, att kvinnor i grund och botten är handelsvaror och att det är roligt att våldta småtjejer (ja, det här är i princip citat från en låt).

Men de här manliga arrangörerna verkar inte fatta vad det innebär att känna sig otrygg på festival. Så låt mig dela några festivalminnen med er. Kan berätta om den där gången på Hultsfred när jag hade en 17-årig tjej sovandes i mitt tält i två nätter eftersom hon inte vågade sova i sitt eget tält. Varför? För att nån snubbe som ville ligga med henne sov i hennes tält och vägrade dra. Eller den där gången när polisen kom en morgon och plockade min tältgranne för att han hade våldtagit en tjej. Men han kom tillbaka en dag senare och kunde fortsätta festivalfesta. Skönt för oss tältgrannar. 
När tjejjouren haft tält på festival har det varit många tjejer som kommit dit för att prata om jobbiga festivalminnen, eller för att komma bort från killgäng som känts obehagliga. Och nu vill Emmaboda bjuda in en artist som bygger hela sin karriär på att sjunga om att våldta och mörda tjejer. Vad kul. Vad skönt och tryggt för era kvinnliga besökare. Får jag fråga; tycker ni våldtäkt är nåt som är kul överlag eller bara när en artist sjunger hur kul det är att våldta? Och om någon mår väldigt dåligt över de här texterna på själva festivalen, finns ni då tillhands för att förklara skämtet?

Självklart sker ju inte sexuella övergrepp bara på festivaler. Det händer överallt, hela tiden. Och hur tänker ni arrangörer där egentligen? Hur tror ni att personer som varit utsatta för sexuellt våld reagerar när ni kallar de här texterna för humor? Hur tror ni att det känns för tjejer som blivit våldtagna att vara på en festival där killar efter Mr Cool-spelningen är uppe i varv, går i grupp och sjunger vidare på texterna? Ni ser till att den här människan får stå och uppmuntra till våldtäkt inför tusentals festivalbesökare. Och ni menar på allvar att ni inte har nåt som helst jävla ansvar för det?

//Malin