Sollentuna tjejjour Indra ska under våren tillsammans med Stockholms tjejjour utbilda oss i sex som självskadebeteende. Såhär skriver Stockholms tjejjour om bakgrunden och varför detta är viktigt:
”Såhär i början handlar mycket om att lära sig och förstå. Ta del av tjejernas berättelser, lyssna och ta in deras verklighet. För det är tjejerna själva som är experter. De har redan gett oss en förkunskap, dessa modiga tjejer som vänder sig till just tjejjouren för att berätta och få stöd. Vi vill veta mer, lära oss mer, för att kunna stötta och hjälpa det stigande antal tjejer som vänder sig till oss och med hjälp av olika ord förmedlar att de har sex för att skada sig.
För oss berättar tjejer som skadar sig med sex att de måste för att lindra en ångest så stark att de inte står ut. För att sedan lindra skammen som följer, för att sedan lindra skulden. För att för en liten kort stund få tyst på de där tankarna som säger “du är äcklig, värdelös, du förtjänar inget annat”. För att bli avstängd, eller för att känna något på utsidan som på så sätt kan döva det som river, skär och dunkar på insidan.
Det finns många olika anledningar till att en börjar skada sig med sex. Många berättar om sexuella övergrepp som ett startskott till självskadandet, men det finns andra orsaker också. Lika många som det finns olika sätt att skada sig på. Det gemensamma, som gör att det faller in under begreppet sex som självskadebeteende är att det innehåller sexuella inslag. Att självskada med sex är att bestämma träff med en person där träffen kommer innebära sex -sex som du inte vill ha, ofta våldsamt och farligt, eller att bestämma träff med en person som du vet kommer våldta dig, som kanske gjort det förut. Att självskada med sex är även att lägga ut bilder på sig själv på nätet som är avslöjande, som visar ens bröst eller kön, fast en egentligen inte vill. Det kan också vara att mejla eller chatta med personer som skriver sexuellt kränkande saker om dig och till dig, som du blir äcklad av att läsa, men läser- för att skada dig själv. Listan kan göras lång.
Känner du igen dig i något av detta? Eller angränsar något av detta till ett beteende eller en situation du upprepade gånger finner dig själv i – fast du egentligen inte vill vara där? Då vill vi gärna höra ifrån dig.
En viktig del i vårt projekt om sex som självskadebeteende är att lyfta det faktum att det finns och med det följer att hela samhället behöver kunskap och metoder för bemötande. Samhället skriker alltid efter siffror och lyssnar duktigt när en presenterar statistik. Så därför ställer vi här nedan fem frågor som vi tror är viktiga för att samhället- vårdpersonal, myndigheter, makthavare och andra aktörer ska lyssna på oss när vi vill berätta om sex som självskadebeteende och de konsekvenser som medföljer.”
För att besvara frågorna klicka här. Du får gärna berätta hur gammal du är. Svara på en fråga eller flera. Du bestämmer <3. Du kan självklart vara anonym”.
På Sollentuna tjejjour Indra och på Stockholms Tjejjour utbildar vi oss som sagt just nu inom området sex som självskadebeteende men vi har sedan en lång tid tillbaka tagit emot tjejer över chatt, mejl eller telefon som berättar för oss om att de självskadar med sex. Tjejer som vill ha stöd och hjälp att komma ur situationen och må bra igen.
Vill du prata med någon? Vi finns här för dig!
Vill du veta mer projektet? Hör av dig till:
Malin Jenstav, malin.jenstav@stockholmstjejjor.nu
//Malin