Två tjejer i Umeå slängde bikinitoppen åt sidan och blev utkastade ut simhallen. Det går inte för sig att visa nakna kvinnobröst på badhuset. 

Kvinnors badklädsel har länge kontrollerats.
På 20-talet mättes kvinnors baddräkter så att
de inte var för korta. Ansågs längden olämplig
bötfälldes kvinnan.

Belinda Olsson tog ju upp samma grej i tv-programmet ”Fittstim – Min kamp” (bara att det då handlade om ett badhus i Malmö som sedan tillåtit kvinnor att bada topless) och undrar om det inte finns viktigare saker att engagera sig i. I nyhetsmorgon frågar Tilde de Paula initiativtagarna till aktionen vad de svarar på sådan kritik. Svaret? – ”Lika lön och mäns våld mot kvinnor tycker jag också är jätteviktiga frågor. Men det tog mig 15 sekunder att genomföra den här aktionen, för sen blev jag utkastad så vi har nog tid över till andra kamper också”

Ja, visst fan har vi det. Och det börjar bli ganska uttjatat med argumentet ”det finns viktigare saker”. Måste alla kämpa för frågan med stort ”F”? Och vad ÄR då den viktigaste frågan? Är det inte bra att vi kämpar för olika saker, så länge det handlar om människors lika värde.
Och allt det här; frågan om löner, om mäns våld mot kvinnor, att kvinnor uppmanas att skyla sig, ta ansvar för mäns sexualitet och inte ha någon egen. Guess what! Det handlar faktiskt om en och samma fråga. Och det stavas PATRIARKAT.  (Översättning: gruppen mäns strukturella makt över gruppen kvinnor.) Och att kämpa mot det är att kämpa för allas lika möjlighet till rätt till makt i samhället och allas lika värde.

Anette Kellerman förespråkade kvinnors
rätt att bära en ”one-piece”-baddräkt.
Hon arresterades för oanständighet.

Och det här handlar faktiskt om människors lika värde. Att inte behöva bli sexualiserad bara för att en har en kvinnokropp. För det handlar ju inte om till exempel storleken på brösten. Det är fritt fram för män med betydligt större bröst än jag att lufta pattarna. Att mina bröst är oanständiga hör ihop med att jag har en fitta. Har jag inte det är det lugnt men har jag det blir mina bröst sexualiserade. Huruvida jag döljer DEN har inget med saken att göra.

Så hördu herr badhuschef Göran, du som står där med ett litet hånflin och så nedvärderande kommenterar att ”Vi har fått en liten debatt om att man vill bada topless här i våran anläggning” kan ju försöka svara på frågan om VARFÖR kvinnor inte ska få bada topless. Lyckas du svara på det utan att på något sätt få det till att kvinnor ska ta ansvar för hur andra kan reagera på deras kroppar, så kanske jag inte hånflinar åt dig.

Men jag kan inte lova nåt.

//Malin