Historien håller på att upprepa sig. I 70 år har vi pratat om att lära av historien, om att berättelsen om vad som hände i Nazityskland, om att vad nazisterna gjorde måste berättas vidare. Men minnet verkar vara jäkligt kort. De sista överlevande från koncentrationslägren lever snart inte längre. Varken de som var fångar eller de som arbetade där. Och i samma veva så växer fascismen och nazismen i Europa igen. Och jag undrar om det är det om oss som skolelever om 50 år kommer att läsa och fråga sin lärare ”Hur kunde det ske?”. 

Vi har redan börjat. 30-talets nazister ansåg att brottslighet delvis finns i arvsanlagen hos vissa grupper och att samhället måste skyddas mot dem. Judar och romer framför allt. Jimmie Åkesson då? Jo han ville för några år sedan att adoption av utomeuropeiska barn skulle förbjudas i Sverige. Jimmie tror alltså också att samhället måste skyddas mot utomeuropeiska arvsanlag.

I en dokumentär om Auschwitz som jag såg nyligen intervjuades en SS-man som hade arbetat på förintelselägret med att mörda bland annat judiska barn som inte ens var ett halvår gamla. Filmmakarna frågade honom vad dessa barn hade gjort för att förtjäna att mördas. Han svarade att de inte gjort något men att de skulle utgöra ett hot när de växte upp. Att de var judar innebar att de var farliga, punkt.

Men hur kom det sig att de trodde det? Jo, på grund av år av rasistisk propaganda som spreds av Nazistpartiet. På 30-talet intalades tyska folket till exempel att judar och romer stod för nästan all brottslighet. På 2000-talet i Sverige säger SD-politiker att afrikaner är programmerade att våldta barn och att folk från Mellanöstern har en ”aggressiv gen”. Samtidigt ljuger Jimmie om brottsstatistiken så att vi ska tro att det finns bevis för allt det här.

Och snart har vi kanske ett nazistiskt parti i vår riksdag. Svenskarnas parti har polerat sig för att verka seriösa, precis som SD gjorde för inte så många år sedan. Och om SD kan tuta i oss så mycket skit, vad säger att inte SvP kan det då?

Hitler började ju inte med att utrota judarna. Han jobbade skitlänge med att måla upp ett hot som inte fanns, och folk var så övertygade om att han hade rätt att de till slut var beredda att massmörda folk i gaskammare. Ungefär som när Jimmie hittade på att det finns tio muslimska terrororganisationer i Sverige. Och SÄPO fick kliva in och ba ”eh, nej nu har du sådär svårt att hålla dig till sanningen igen Jimmie”. Men precis som på Hitlers tid spelar det ingen roll hur många som call bullshit. Rädslan har fått fäste i folk, och då kan vad som helst hända.

//Malin