Hej bästa,

Förra månadens tema var alltså kvinnohistoria och vi berättade om en annan del av historien som en sällan läser om i historieböckerna. Hoppas att ni tyckte den var bra.

Månadens tema är det ständigt aktuella temat: mens! Eller, ja, det är ständigt aktuellt för de personer som har mens.

Vilka får mens? Det kan hända vem som helst som bär på äggstockar och en livmoder. Alltså kan män, kvinnor och andra få det. Med andra ord: alla kvinnor får inte mens, många män får mens och många icke-binära personer får mens. Den är liksom inte könsbunden, vilket är lätt glömt i den stora debatten i tv, sociala medier och på ungdomsmottagningen.

Så, vad menar vi med att den är ständigt aktuell? Jo, vi menar att trots att mensen kanske bara kommer 3-5 dagar i månaden, eller varannan månad eller mer sällan, så kan hormonerna som produceras med ägglossning/mens påverka menshavaren de resterande 3 veckorna i månaden. PMS, vissa blir jättepåverkade, andra känner ingenting.

Det är väldigt olika hur påverkade menshavare blir av mensen och alla hormoner, därför är alla historier olika och varje fall är unikt.

Vi kommer att prata om mens under graviditet, mens och PMS, personliga berättelser och mycket mer. Hoppas att ni kommer att få ta del av info ni kanske inte visste tidigare, kanske får ni svar på vissa frågor men framförallt, hoppas att ni tycker att det ska bli lika kul som oss!

Puss,
Stephanie, volontär på indra.