JUL!!

Det finns många åsikter och känslor för julen. Stress, glädje, ångest, saknad… Den här månaden kommer vi att fokusera på de känslorna i bloggen. Tankar och fenomen som dyker upp i samband med julen och hur det påverkar oss.

Jag börjar med känslan ilska. Under december säljs leksaker för miljardbelopp till Sveriges kids. Det ni ser här nedan är ett mjukt knogjärn i skumgummi från BR Leksaker. De återstår att se, men det här känner jag hittills är månadens värsta leksak.

Knogjärn

Perfekt för låtsasslagsmål. Detta mjuka knogjärn i skumgummi har långa skumspetsar för extra räckvidd skriver BR på sin hemsida.

Det har ju länge funnits leksaksvapen i form av pistoler, gevär och automatvapen. Varför ska vi uppmuntra barn att använda våld? Att döda? Barn ska inte veta vad ett knogjärn är, än mindre öva på att använda ett. Inte för att jag är en av dem som tror att leksaker eller ens tv-spel är roten till all ondska och till att människor är våldsamma. Däremot tror jag att vi bidrar till att normalisera våldet om vi istället för att ingripa när barn ”leker slagsmål” ger dem verktyg för att leken ska bli mer realistisk.

Det handlar om att signalera att våld inte är roligt, inte är okej och ingenting man skämtar om. Våld är redan en stor del av barns vardag, framför allt bland små pojkar där våld ses lite som ett sätt att umgås (brottning, hårda ord, slag på axlar och verbala hot om våld). Vi kan väl försöka vända på det istället för att leta efter sätt att tjäna pengar på det?

//Malin